”Happy hour” i det tyske kraftmarkedet

”Happy hour” i det tyske kraftmarkedet

Negative priser gjør at konsumentene mottar penger for å bruke strøm.

Natt til mandag ble det igjen negative priser i det tyske kraftmarkedet. Dette forekommer når produsentene ikke greier å regulere produksjonen, og de må konkurrere for å bli kvitt strømmen.

Vitner om et marked i ubalanse Både det tyske og det danske kraftmarkedet har hatt negative priser fra tid til annen de siste årene. Det er selvfølgelig hyggelige nyheter for de konsumentene som får betalt for å bruke strøm. Men, det vitner også om et marked som er i ubalanse.

Negative priser er ikke bærekraftige over tid. Men, det vil forekomme fra tid til annen i årene fremover også.

Kjernekraft står på dødslisten Tysklands "Energiewende" innebærer blant annet at det skal bygges mer fornybar kraftproduksjon, og at kullkraftproduksjonen skal fases ut. Kjernekraft har også blitt satt på ”dødslisten” etter Fukushima-ulykken.

Kjerne- og kullkraft har en forutsigbar og jevn kraftproduksjon, mens sol- og vindkraft gir en mer uforutsigbar kraftproduksjon. Tysklands satsing på ”Energiewende” gjør det vanskeligere å holde kraftmarkedet i balanse. Og det vil derfor være kortere perioder med for mye eller for lite kraft tilgjengelig på markedet.

Grafene fra sending kan lastes ned her. Har du ikke tilgang til YouTube, kan du se sendingen vi vårt nyhetsrom.

  • Se ukens kraftkommentar

 

LOS Energy følger utviklingen i energimarkedene tett og sender markedsoppdatering ukentlig

Ja takk, jeg vil motta informasjon fra LOS Energy