Høyeste kraftpris på nesten to år

Høyeste kraftpris på nesten to år

Onsdag denne uken har vi ny toppnotering for systemprisen i år, med € 51,88/MWh.

Dette er faktisk høyeste systempris på nesten to år. Ifølge prognosene biter kulden seg fast i noen dager til. Det er derfor ikke usannsynlig at vi ser nye toppnoteringer videre ut i uken.

Overskudd i magasinene
Ressurssituasjonen har bedret seg ytterligere den siste tiden. Norden har nå et godt overskudd av hydrologi. Dette er lagret som vann i magasiner og snø i fjellene.

Flaskehalsen er effekt
På tross av at ressurssituasjonen er god så øker spotprisen. Det er ikke mangel på energi som er flaskehalsen, men evnen til å levere mye kraft på en gang. På bransjespråket kalles dette effektprising. Prisen stiger selv om mengden av lagret energi er veldig god. Den knappe faktoren i markedet er produksjons- og distribusjonskapasiteten.

Dette er ikke uvanlig for vintermånedene. Men, vi ser at når høy temperaturpåvirket etterspørsel i Norden sammenfaller med lav vindkraft i Tyskland, blir denne effekten forsterket.

Værprognosene svinger
Værprognosene viser nå at desember kan bli litt kaldere enn normalt, og dermed har markedsaktørene priset opp kontrakten for desember. Dette i frykt for at det kan bli flere dager med effektprising. Værprognosene svinger til tider ganske mye. I tiden fremover ventes det derfor at det kan bli store bevegelser i begge retninger i terminprisene.

Grafene fra sending kan lastes ned her. Har du ikke tilgang til YouTubekan du se sendingen i vårt nyhetsrom.

  • Se ukens kraftkommentar

 

LOS Energy følger utviklingen i energimarkedene tett og sender markedsoppdatering ukentlig

 

Ja takk, jeg vil motta informasjon fra LOS Energy