Nervøse råvaremarkeder

Nervøse råvaremarkeder

Kraftmarkedet har opplevd kraftige bevegelser den siste tiden. Forrige uke var preget av at alt dro i samme retning – nemlig opp.

I tillegg til de lokale forholdene i Norden, som svekket ressurssituasjon og lite vindkraft, har Europa også opplevd kraftige løft i sine kraftpriser. I Europa er situasjonen sterkt preget av produksjon som er ute av drift, sammen med lite vindkraft. Dette har gitt galopperende priser i Europa, noe som smitter over på Norden.

 

Nervøse markeder

I terminmarkedet toppet det seg mot slutten av uken, da flere kontrakter i Norden satt nye toppnoteringer. Det var drevet av stigende europeiske priser, sammen med tørre værprognoser. Denne uken startet med våtere værprognoser, samtidig som flere av råvaremarkedene korrigerte ned. Dette resulterte i en korreksjon av de nordiske prisene med flere Euro/MW.

 

Årets høyeste spotpris

Spotprisen for forrige uke ble i snitt € 57,37/ MWh. Det er ny toppnotering i år, og vi må faktisk tilbake til februar 2012 for å finne en høyere ukespris i kraftmarkedet. Skal vi tro markedsaktørene, så ventes det at spotprisene skal falle noe tilbake resten av året, men at det også denne uken vil leveres priser på rekordnivå. Tirsdag og onsdag denne uken ligger den nordiske systemprisen faktisk over € 60/MWh.

 

Oppstart av fransk kjernekraft, og mer tilgjengelig kraftproduksjon i Norden og Tyskland gjør at markedsprisen for de neste ukene faller noe tilbake.

 

Grafene fra sending kan lastes ned her. Har du ikke tilgang til YouTubekan du se sendingen i vårt nyhetsrom.

  • Se ukens kraftkommentar

 

LOS Energy følger utviklingen i energimarkedene tett og sender markedsoppdatering ukentlig

 

Ja takk, jeg vil motta informasjon fra LOS Energy