Tok kraften i bruk

Tok kraften i bruk

Smarte energiløsninger og hvilke muligheter de gir. Det var tema under fagseminaret LOS Energy arrangerte 31. mai på Strand Hotel Fevik. 

Nærmere 100 personer offentlige og private virksomheter på Sørlandet var tilstede for faglig påfyll og mulighet til å knytte sosiale kontakter.

Merk deg ordet effektøkonomisering
John Arild Raaen i LOS Energy viste hvordan Agder Energi samarbeider med blant annet Microsoft og Powell for å optimalisere strømnettet for å hindre utbygging av eksisterende nett. Gjennom en skybasert løsning kan kunden tilby sin fleksibilitet, og løsningen kommer alle tilgode ved at strømtoppene vil gå ned. Raaens tydelige råd til salen var å tenke mer på effektøkonomisering — ikke bare energiøkonomisering. 

 

Se film om teknologien i Microsoft-prosjektet


Maks utnyttelse
Ny teknologi er med på å endre hvordan ting gjøres, og det er også flere og nye energikilder som bidrar inn. Lasse Buvarp i Viking Heat Engines viste til unike muligheter ved å bruke spillvarme smartere. Selskapets teknologi ligger til grunn for både CraftEngine (varme til strøm) og "HeatBooster" ( høy temperatur varmepumpe). På Returkraft er det installert tre CraftEngines, som produserer strøm direkte fra kjølevannet til turbinen. "HeatBoosteren" er en teknologi som kan gi bedre utnyttelse av turbinen og konvertere lav temperatur fra fjernvarme sløyfen til høy temperatur varme direkte til forbrukerne. 

Smart teknologi: Foredragsholder Lasse Buvarp i Viking Heat Engines presenterte teknologi som har som mål å bidra til det grønne skiftet globalt.

Ta all kraften i bruk!
Eier, styreformann og strategisk tenker Peder Nærbø i Bulk Infrastructure er industribygger på linje med dem som startet opp kraftkrevende industri i Norge for 100 år siden. Han engasjerte salen og var klokkeklar i sitt budskap: Ta all kraften i bruk! Tilgangen til enorme mengder energi er grunnen til at han nettopp valgte Sørlandet og Vennesla da han begynte å bygge verdens største grønne datalagringssenter. 

Nye muligheter
Andreas Myhre i LOS Energy avsluttet det faglige programmet med å gi en markedsoppdatering fra strømmarkedet. Det oppstår nye muligheter for kundene nå som makten forskyves over fra de tradisjonelle kraftprodusentene og over på strømkundene.  Han kunne også melde at strømregningen for hele 2017 blir det nesten på ­kronen samme strømregning som ifjor. Og neste år og i 2019 faller gjennomsnittsprisene ytterligere ned mot et gjennomsnitt på rundt 20 øre. Sett i et historisk perspektiv er dette lavt, avsluttet Myhre.

Krafteksperten: Andreas Myhre jobber til daglig som leder av krafthandel i LOS Energy. Han er fast innslag på våre energiseminar. 


Sørlandsmestere i smart energibruk
Seminaret ble også preget av prisdryss. Eramet Norway Kvinesdal og Kristiansand kommune vant Sørlandets Energipris, i kategoriene private og offentlige virksomheter. LOS Energy deler ut prisen for å hedre virksomheter peker seg ut som smarte strømbrukere og pådrivere for innovative klima- og strømsparetiltak.

Glade prisvinnere: Technical manager Stine Skagestad fra Eramet Norway Kvinesdal og eiendomssjef Hans-Christian Gram fra Kristiansand kommune mottok Sørlandets Energipris for hhv beste private og offentlige virksomhet. Head of Nordic operations i LOS Energy, Harald Steinsholt gratulerer. 


Pdf-presentasjoner til nedlastning: 

 

Noen blinkskudd fra dagen: 
 

Felles møteplass for energi-interesserte: Nærmere 100 personer fordelt på 50 offentlige og private virksomheter deltok på LOS Energidag. 

Sosialt og faglig påfyll: Hanne Watts fra Grønn Kontakt.

Mer sosialt og faglig påfyll: Per Egil Andreassen fra Sparebanken Sør Arena.

Engasjement: Andreas Myhre i LOS Energy, Espen Ringøen i Forvaltningspartner og Lars Erik Harv i Returkraft.

Tradisjonen tro: Hele salen var med da Anne Klepsland Simonsen inviterte til seminarselfie. 

Alle foto: Geir Anders Rybakken Ørslien